Fråga doktorn

» Visa alla frågor och svar

» Vill du ställa en egen fråga, klicka Här


Här kan du läsa svar från Fråga doktorn om du undrar över något när det gäller migrän och/eller huvudvärk.

Kan mitt blodtryck påverka migränen?

Hej,

Jag undrar hur det är med sambandet migrän-blodtryck? Har haft migrän sedan ca 45 års ålder men lindrigare sista året, ca 3 g/mån mot förut 5. På sista tiden istället plötsliga attacker av hjärtklappning, skenande blodtryck (180/100), illamående o diarré, händer och fötter blir omväxlande iskalla och feberheta.

Tillståndet kan vara en halv dag, eller natt, följs ibland av migränhuvudvärk, ibland inte. Inträffar oregelbundet, med flera veckors mellanrum. Dessemellan har jag normalt blodtryck och lugn mage.

Märker inget samband mellan sinnesstämning och anfall. Sköldkörtel, hjärta och binjurar har kollats utan att fel hittats. Min fråga: kan alla dessa symtom vara utslag av migrän? Det finns ju ”bukmigrän” utan huvudvärk.

Men nu undrar jag om det finns det något samband mellan min migrän och blodtryck/cirkulation? (Jag tar SelokenZoc 100 som migränförebyggare sedan länge, nu även Enalapril 15 för att stabilisera blodtrycket.)

(publ. 2010-03-02)
Av: 64-årig stockholmska

Svar

Hej,

Plötsliga attacker av hjärtklappning, skenande blodtryck (180/100), illamående o diarré, händer och fötter blir omväxlande iskalla och feberheta är inga typiska symtom på migrän. Du skriver att tillståndet kan vara en halv dag, eller natt, följs ibland av migränhuvudvärk, ibland inte.

Det faktum att dina attacker ibland följs av migrän kan tala för ett samband med migränen men andra orsaker måste ändå uteslutas först via husläkare eller invärtesmedicinare. Du skriver att binjurarnas funktion
kontrollerats utan att man hittade något fel men det finns även andra hormonella sjukdomar som kan ge liknande besvär som också måste undersökas.

Bukmigrän är ett tillstånd som främst drabbar barn och främst karakteriseras av buksmärtor, blekhet och illamående, inte hjärtklappning och högt blodtryck. Det kan förekomma hos vuxna men borde inte börja vid 64 års ålder.

Attacker av panikångest kan ge liknande symtom med hjärtklappning och symtom från magtarmkanalen men brukar inte sitta i så länge.

Min bedömning är alltså att Du på nytt bör kontakta din läkare och eventuellt få remiss till en endokrinolog.


Av: neurolog Elisabet Waldenlind
Oktober 2014
V Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
40  
1
2
3
4
5
41
6
7
10
11
12
42
14
15
17
18
19
43
20
21
22
23
24
26
44
27
28
29
30
31

Sök här

Telefontider på kansliet:
Måndag - fredag 9.00-12.00
eller skicka ett mejl till
kansliet@migrania.se


Medlemsförmåner »
Gåva till migränforskningen »
Gå med i vår Facebookgrupp på www.facebook.com

Arkivet »

  

Medlemstidning
Som medlem får du tidningen 
HuvudJournalen

hem i brevlådan fyra gånger per år.

Bli medlem nu!  Migränföreningen 
i Stockholms län

  

© Migränföreningen i Stockholms län
Liljeholmsvägen 30, plan 4
117 61 Stockholm
Telefon: 08-663 61 05
e-post: kansliet@migrania.se
e-post: admin@migrania.se
Drift & Produktion: Wikinggruppen